Geen pensioenknip meer, wat kunt u wel doen voor een hoger pensioen?

InflatieStaatssecretaris Klijnsma heeft besloten om de in 2008 geïntroduceerde regeling Pensioenknip per 1 januari 2014 af te schaffen. Heeft u gebruik gemaakt van deze regeling, dan blijft deze nog wel tot 1 januari 2019 nog in stand.

Het doel van de Pensioenknip-regeling was voorkomen dat werknemers levenslang opgezadeld zouden zitten met een mager pensioen door ongunstige rente- en beurskoersen. Bijvoorbeeld doordat op pensioendatum levenslang pensioen moet worden aangekocht, met een kapitaal dat in zijn geheel ter beschikking komt.

De belangrijkste redenen om de regeling Pensioenknip niet te verlengen is dat minder dan 1% van de werknemers hier gebruik van heeft gemaakt. Aanvullend geeft de staatssecretaris aan dat het (beoogde) financiële voordeel voor de werknemers tegenvalt.

Wat zijn nu nog de mogelijkheden voor een (tijdelijk) hoger pensioen?

De overgebleven opties, naast het aankopen van een gelijkblijvend levenslang pensioen, zijn:

  1. Uitruil van het nabestaandenpensioen. Het opgebouwde partnerpensioen wordt hierbij omgezet in extra ouderdomspensioen. De partner moet in dit geval een afstandsverklaring ondertekenen.
  2. Hoog-laag constructie. Hiermee ontvangt de deelnemer de eerste jaren een hoger pensioen. Daarna vindt, tot aan het moment van overlijden, een lagere uitkering plaats.

Let op: Dit betreft pensioenkapitalen die zijn opgebouwd in loondienstverband. Niet te verwarren met lijfrentekapitalen opgebouwd in ‘privé’, hiervoor geldt andere wetgeving en bijbehorende mogelijkheden.

Wat voor u de beste optie is, hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van uw vrijkomende pensioen- en lijfrentekapitalen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Theo Peppink

Theo Peppink

06-24593870

U kunt bij mij terecht voor advies over echtscheiding, (zakelijk) pensioen en vermogensopbouw, hypotheken, fiscale zaken, geldzaken, en voor financiële planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.