Werkgeversaansprakelijkheid steeds groter

medisch

Werkgevers worden steeds vaker verantwoordelijk gesteld voor de kosten als gevolg van ongelukken van werknemers, blijkt uit recente uitspraken van rechters. Zelfs wanneer deze ongelukken niet in direct verband met het werk lijken te staan.

De werkgever wordt namelijk geacht te weten welke risico’s werknemers lopen, zodat ongevallen kunnen worden voorkomen. Zo niet, dan draait de werkgever dus in het kader van ‘goed werkgeverschap’ op voor de soms torenhoge schade, waaronder het inkomensverlies van werknemers.

Vanuit ditzelfde kader van ‘goed werkgeverschap’ is een werkgever verplicht een behoorlijke werknemersschadeverzekering af te sluiten. Deze verzekert werknemers tegen schade als gevolg van ongevallen die -op wat voor manier dan ook- gerelateerd zijn aan werk. Er hoeft daarbij geen sprake te zijn van aansprakelijkheid.

Op grond van de werkgeversaansprakelijkheid die steeds groter wordt is het dus voor iedere onderneming met werknemers van belang om naast een ‘gewone’ bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook een werknemersschadeverzekering af te sluiten.

Zie hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk waar de reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven tekortschiet.

Voorbeeld 1: de autovertegenwoordiger en de hond

Een vertegenwoordiger is in zijn auto onderweg naar een klant als hij moet uitwijken voor een loslopende hond. De auto komt tegen een boom tot stilstand. De buitendienstmedewerker loopt forse letselschade op. De werkgever moet als goed werkgever op grond van art. 7:611 BW de schade aan de medewerker vergoeden.

De reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt geen dekking omdat er geen aansprakelijkheid is van de werkgever (geen nalatig of onrechtmatig handelen). Daarnaast is schade met of door een motorvoertuig onder de reguliere aansprakelijkheidsverzekering van de dekking uitgesloten.

Voorbeeld 2: fietsen voor het werk

Gert-Jan is op zijn fiets van huis onderweg naar zijn werk en hij rijdt even bij een postkantoor langs om de post uit de postbus van zijn werkgever op te halen als hij door zijn eigen schuld in botsing komt met een andere fietser. Gert-Jan heeft letselschade. De werkgever moet als goed werkgever op de grond van art. 7:611 BW de schade aan de medewerker vergoeden.

De reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt geen dekking omdat er geen aansprakelijkheid is van de werkgever (geen nalatig of onrechtmatig handelen).

Voorbeeld 3: bedrijfsuitje

Een werkneemster van een kledingwinkel valt tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje met de mountainbike en loopt ernstig letselschade aan haar rug op. De werkgever moet als goed werkgever op de grond van art. 7:611 BW de schade aan de medewerker vergoeden.

De reguliere aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt geen dekking omdat er geen aansprakelijkheid is van de werkgever (geen nalatig of onrechtmatig handelen).

Voor al deze drie voorbeelden (en meer) biedt een werknemersschadeverzekering uitkomst. Heeft u werknemers in dienst en nog geen werknemersschadeverzekering?Neem dan snel contact met ons op! Wij informeren u graag verder.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Ingmar Huegen

Ingmar Huegen

U kunt bij mij terecht voor risicobeheer en advies over uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.