Wijziging Bedrijfsregeling Brandregres

Verzekeringsmaatschappijen hebben de wettelijke bevoegdheid om uitgekeerde brandschade te verhalen op de partij die voor deze schade aansprakelijk is. In de praktijk wordt van deze bevoegdheid geen gebruik gemaakt, behalve in geval van opzet of een misdrijf. De afspraken die hierover zijn gemaakt, zijn vastgelegd in de Bedrijfsregeling Brandregres.

Met ingang van 1 januari 2014 vindt er een ingrijpende wijziging plaats binnen deze Bedrijfsregeling Brandregres. Voor niet-particulieren vervalt de regeling volledig. Onder niet-particulieren wordt verstaan bedrijfs- en/of beroepsmatige rechtspersonen, of anderszins niet in particuliere bevoegdheid handelende natuurlijke personen.

De nieuwe regresregels, zoals die vanaf 1 januari 2014 gaan gelden, betekenen dat brandverzekeraars in bepaalde gevallen gebruik gaan maken van hun wettelijk recht op het nemen van regres. Deze ‘bepaalde gevallen’ beperken zich tot die situaties waarin de schadeveroorzakende partij kan worden verweten, door onzorgvuldig handelen de schade te hebben veroorzaakt. Voor het verhalen van de schade zullen de verzekeraars dus een causaal verband aan moeten tonen tussen de schade en het onzorgvuldig handelen.

Tot 1 januari 2014 verhaalden de brandverzekeraars van een gedupeerde de uitgekeerde schade met een ondergrens van € 2.500, tot een maximum van € 500.000, op de veroorzaker. Als gevolg van de wijziging verhaalt de brandverzekeraar de uitgekeerde schade na 1 januari 2014 volledig.

Onze adviezen:

  1. Zorg voor voldoende preventie om brand- en waterschade te voorkomen;
  2. Voldoe aan de gestelde preventiemaatregelen opgenomen in uw brandpolissen (o.a. de dekkingen voor inventaris, goederen, opstallen en bedrijfsschade);
  3. Voldoe aan de gestelde preventiemaatregelen opgenomen in uw aansprakelijkheidsverzekering;
  4. Verhoog de verzekerde som van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering naar minimaal € 2.500.000,-.

Mocht u ondanks genomen preventiemaatregelen aansprakelijk gesteld worden voor een grote brand- of waterschade, dan kan de continuïteit van uw onderneming, stichting of vereniging in gevaar komen. De schade boven het verzekerd bedrag wordt namelijk verhaald op uw bedrijfsvermogen.

Geef hieronder uw e-mail of telefoonnummer door, als u wenst dat ik contact met u opneem over aanpassen verzekerde som van uw aansprakelijkheidsverzekering met bijbehorende premieconsequentie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Ingmar Huegen

Ingmar Huegen

U kunt bij mij terecht voor risicobeheer en advies over uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.