Modernisering van de Ziektewet (Wet BeZaVa)

medischOp 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (Bezava) ingevoerd. Deze wet heeft tot doel om de instroom in de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) door de zogenaamde flexwerkers te beperken.

Flexwerkers:
Hieronder wordt o.a. verstaan:

  • uitzendkrachten
  • oproepkrachten
  • thuiswerkers of provisiewerkers
  • werknemers met een (tijdelijk) dienstverband dat eindigt tijdens ziekte of binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband

Wat verandert er voor u?
Als werkgever krijgt u vanaf 1 januari 2014 te maken met nieuwe individuele en/of sectorpremies. Nu betaalt u nog een gedifferentieerde WGA-premie (via UWV of verzekeraar) en een sectorpremie (WW, WGA Flex en Ziektewet in één premie).

Per 1-1-2014 gaat u ook een gedifferentieerde premie betalen voor flexwerkers. De gedifferentieerde premies WGA gaat op in de Werkhervattingskas (Whk).

De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit de volgende delen of sectorpremie:

  1. WGA Vast : afhankelijk van de instroom van vaste medewerkers in de WGA
  2. WGA Flex : afhankelijk van de instroom in de WGA vanuit de Ziektewet. Er wordt gekeken naar werknemers die vanaf 1-1-2012 bij u ziek uit dienst zijn gegaan en na 104 weken uiteindelijk in de WGA zijn ingestroomd
  3. Ziektewetpremie: de premie die u nu betaalt via de sectorpremie wordt individueel bepaald afhankelijk van de instroom in de Ziektewet door ex-werknemers die vanaf 1-1-2012 bij u ziek uit dienst zijn gegaan.

In de nieuwe berekening van de gedifferentieerde premies WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex, worden werkgevers in 3 categorieën ingedeeld:

–      Kleine werkgevers (loonsom < 10x gemiddelde loonsom van € 30.700 in 2012)
–      Middelgrote werkgevers (loonsom > 10x < 100 x gemiddelde loonsom)
–      Grote werkgevers (>100 x gemiddelde loonsom)

Voor de categorie ‘kleine werkgevers’ wordt de premie op sectorniveau bepaald. Als u de volgende link sectorpremies 2014  opent, kunt u terugvinden welke sectorpremie voor u van toepassing is.

Voor de categorie ‘middelgrote werkgevers wordt de premie deels sectoraal en deels individueel bepaald.

Voor de categorie ‘grote werkgevers’ wordt de premie individueel bepaald.

Bent u nog geen WGA eigen risicodrager, dan ontvangt u van de belastingdienst een beschikking met het totaal premiepercentage en de 3 premiepercentages die gelden voor de WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex.

Als werkgever ontvangt u van het UWV een overzicht van (ex-)medewerkers die in de Ziektewet of WGA terecht zijn gekomen. Het is belangrijk dat u dit overzicht controleert. Gebleken is dat 35% van de aangeleverde overzichten door het UWV niet juist is! Als u de fouten er nu niet uithaalt, betaalt u straks teveel premie (over een periode van 12 jaar!) en is bezwaar niet meer mogelijk.

Dit kunt u doen!

  • Vraag alle ZW-beslissingen op van ex-werknemers die op dit overzicht staan. Dit dient binnen vier weken na ontvangst van de lijst van het UWV aangevraagd te worden. Dit kunt u aangeven op de lijst die u via het UWV heeft ontvangen en hierbij kunt u gebruik maken van de antwoordenveloppe die bij de beslissing is bijgevoegd.
  • Beoordeel of de op deze lijst vermelde ex-werknemers juist zijn. Zo niet, dan dient u bezwaar in te stellen tegen de ontvangen ZW-beslissing.

WGA Eigen risico drager

Als u eigen risicodrager voor de WGA bent, draagt u maximaal 10 jaar het risico voor gedeeltelijke en tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid van uw  werknemers. Als eigen risicodrager voor de WGA betaalt u daarom geen gedifferentieerde premie WGA.

Vanaf 1 januari 2014 geldt het eigen risicodragerschap voor de WGA alleen nog voor werknemers met een vast dienstverband. U betaalt dus niet het premiedeel WGA-vast, maar wel het premiedeel WGA-flex. U kunt nog geen eigen risicodrager worden voor de arbeidsongeschiktheid van flexwerkers. Dit kan pas vanaf 2016.

De lagere premie die de verzekeraar hanteerde, ten opzichte van de premie die de belastingdienst berekende, was wellicht destijds voor u het argument om eigen risico drager te worden.  In dat geval adviseren wij u om uw huidige WGA eigen risicodrager verzekering op te zeggen per 1 januari 2014 en terug te keren naar het UWV. Hou hierbij rekening met de opzegtermijn van 1 of 2 maand(en).

Heeft u medewerkers die inmiddels recht hebben op een WGA-uitkering, of op dit moment (langdurig) ziek zijn, neem dan, voordat u uw WGA-eigen risicodrager verzekering opzegt, contact met ons op.

Heeft u nog vragen over de Wet BeZaVa, dan kunt u contact met ons opnemen.

Tekst gemaakt naar inzicht van 14 november 2013

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Ingmar Huegen

Ingmar Huegen

U kunt bij mij terecht voor risicobeheer en advies over uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.