Lijfrentepremie 2018-2019 (extra inkomen voor uw oude dag)

“Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen dat u periodiek krijgt uitbetaald vanaf een bepaald moment, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Het mag ook extra inkomen voor een ander zijn, bijvoorbeeld uw partner, uw invalide (klein)kind of derden.  U kunt hiervoor een lijfrenteverzekering afsluiten of ervoor sparen via een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.”
De Belastingdienst

Heeft u nog geen lijfrenteproduct?

Voorziet u een mogelijk gat in uw inkomsten op uw oude dag, of wilt u graag nu vast (fiscaal gunstig) sparen voor extra inkomsten na uw pensioen?

Ook dan nemen we graag uw situatie met u door om te kijken of een lijfrente voor u de geschikte manier is om uw financiële toekomst zeker te stellen.

Heeft u een lijfrenteproduct en bent u belastingplichtig?

Belastingdienst biedt handige rekenhulp

Heeft u een lijfrenteproduct en bent u belastingplichtig? Dan heeft u nog 3 maanden tijd om te besluiten of u dit jaar (extra) bedragen wilt storten. Voor dat besluit wilt u natuurlijk weten hoeveel aftrekruimte u nog heeft in 2018.

De Belastingdienst heeft een hulpmiddel online staan om te berekenen hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg u mag aftrekken via de Inkomstenbelasting. Deze werkt ook voor 2016 en 2017, mocht u dit nog willen narekenen.

Online Rekenhulp van de Belastingdienst

Om de rekenhulp in te vullen, hoeft u alleen maar de juiste documenten bij de hand te houden:

Om uw jaarruimte en eventuele reserveringsruimte te berekenen, hebt u de volgende gegevens nodig:

  • uw online aangifte of uw papieren formulier van het vorige jaar
  • of uw inkomensgegevens over het vorige jaar
  • als u in loondienst was of zelf vrijwillig pensioenpremies betaalde: de opgaaf van uw pensioenaangroei in het vorige jaar die u van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen
  • als u de reserveringsruimte wilt berekenen: uw inkomensgegevens en pensioenopbouw van de afgelopen 7 jaar

Wanneer mag u lijfrente aftrekken?

U mag alleen een bedrag aftrekken voor premies of stortingen voor lijfrente als u een pensioentekort hebt. U hebt bijvoorbeeld een pensioentekort als u in het buitenland hebt gewerkt en over deze periode geen pensioen hebt opgebouwd. Maar u kunt ook een pensioentekort hebben terwijl u in Nederland in loondienst bent.

De hoogte van uw pensioentekort bepaalt hoeveel premies of stortingen u kunt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Meer regels en informatie vindt u bij de Belastingdienst

Financiële rust

Voor een volledig overzicht van uw financiële situatie nu en ná uw pensioen, nemen we graag uw situatie met u door. Samen met uw adviseur updaten we uw wensen en mogelijkheden en creëren we financiële zekerheid.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Theo Peppink

Theo Peppink

06-24593870

U kunt bij mij terecht voor advies over echtscheiding, (zakelijk) pensioen en vermogensopbouw, hypotheken, fiscale zaken, geldzaken, en voor financiële planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.