Pensioenleeftijd per 1 januari omhoog naar 68 jaar

De Overheid gaat er straks vanuit dat u pas op uw 68e met pensioen gaat. Hierop wordt de inleg en uitkering van pensioen aangepast. Aangezien u een jaar korter van uw pensioen hoeft te ‘genieten’, zal ook minder ingebracht worden in deze spaarpot via de pensioenregeling.

Dat betekent dat u volgend jaar netto mogelijk meer van uw salaris overhoudt: uw werkgever hoeft namelijk minder af te dragen voor uw pensioen. Maar als het over enkele jaren dan pensioentijd is, dan heeft u dus ook minder opgebouwd in deze spaarpot.

Wanneer keert elk pensioen uit?

Pensioen dat u voor 2014 heeft opgebouwd, ging er vanuit dat u op uw 65e met pensioen zou gaan. En zal in principe ook op dat moment worden uitgekeerd. Maar als u dan nog doorwerkt, dan kunt u dit later laten ingaan. U ontvangt dan een hogere maandelijkse uitkering en geniet extra door een gunstiger belastingtarief als uw AOW al is ingegaan.

U kunt daarnaast ook pensioen hebben dat bij 67 of 68 jaar oud pas ingaat, als u verschillende werkgevers of ‘pensioenpotjes’ heeft. U kunt zelf kiezen of u dat zo laat of deze samenvoegt en op één datum laat uitkeren.

Uitstellen van uw pensioen totdat u werkelijk (gedeeltelijk) stopt met werken, kan dus gunstig zijn.

AOW-leeftijd vs. Pensioenleeftijd

De AOW-leeftijd is niet gekoppeld aan de pensioenleeftijd. Als u stopt met werken zodra u AOW krijgt, ontstaat er een gat: u ontvangt wel AOW, maar nog geen pensioen. Heeft u dan wel genoeg om rond te komen elke maand, totdat ook uw pensioen wordt betaald?

De meeste pensioenregelingen zijn flexibel. U kunt zelf de ingangsdatum vervroegen of uitstellen. Maar er zijn nogal wat aspecten die meewegen om te kiezen wat voor uw het beste is. U wilt ten slotte wel kunnen rondkomen en genieten van uw oude dag zonder geldzorgen. Er zijn oplossingen waarbij u de eerste jaren hoger pensioen ontvangt dan in later jaren, er zijn verschillende fiscale regelingen en het wel/niet bezitten van een eigen huis weegt ook mee.

Onze adviseur Theo Peppink is gespecialiseerd in onder andere dergelijke pensioenvraagstukken. Hij is u hierbij graag van dienst.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Theo Peppink

Theo Peppink

06-24593870

U kunt bij mij terecht voor advies over echtscheiding, (zakelijk) pensioen en vermogensopbouw, hypotheken, fiscale zaken, geldzaken, en voor financiële planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.