Hoge boete voor hypotheek oversluiten? Vraag rentemiddeling aan!

De hypotheekrente is historisch laag. Dacht u 10 jaar geleden een geweldige deal te hebben met 4,3% voor 10 jaar vast, u kunt nu terecht voor de helft! De keerzijde van een lage rente is echter dat de boete die u betaalt als u wilt oversluiten erg hoog is.

Is de boete voor u te hoog? Heeft u nog een lange restant looptijd op uw huidige hypotheek? Overweeg dan rentemiddeling aan te vragen.

Waarom die hoge boete?

U bent een hypotheek aangegaan en betaalt de bank hiervoor rente die voor een bepaalde tijd vast staat. De bank rekent op deze inkomsten tot het einde van de looptijd. Als u de hypotheek openbreekt, loopt de bank de gemiste jaren aan rente, en dus aan inkomsten mis. Daarom brengt de bank een boete in rekening.

Die boete is logischerwijs hoger, wanneer uw hypotheek nog een lange looptijd heeft.

Wat is rentemiddeling?

Als oplossing voor mensen met een hypotheek met een  lange resterende looptijd, biedt een aantal banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling berekent de bank een nieuwe gemiddelde rente voor het restant van uw rentevaste periode. Deze baseren zij op:

  • de eerder afgesproken rente van de lopende hypotheek
  • de resterende looptijd van de rentevaste periode
  • de actuele rente voor een nieuwe hypotheek bij deze bank
  • de boete voor het aanpassen van de lopende rente

Het uitgangspunt voor rentemiddeling is dat u uitkomt op een rente die ligt tussen uw huidige hypotheekrente en de hypotheekrente die u nu kunt krijgen bij uw bank. En dat u de boete gespreid betaalt over de restant looptijd van uw rentevaste periode. Hoe een bank deze rentemiddeling precies berekent, verschilt per bank.

Hoge boete bij oversluiten hypotheek, dan rentemiddeling

Rentemiddeling is vooral aantrekkelijk als u wilt profiteren van de lage rente, maar nog vast zit aan een lange restant looptijd van de rentevasteperiode op uw hypotheek. En dus tegen een hele hoge boete aankijkt als u wilt oversluiten. Om toch te profiteren van de lage rente biedt een aantal banken rentemiddeling aan.

Is rentemiddeling altijd goedkoper voor mij?

Dat hangt van meerdere factoren af. Onder andere:

  1. de resterende looptijd van uw rentevasteperiode
  2. de hypotheekvorm
  3. de specifieke hypotheekvoorwaarden
  4. de bijkomende advies- en administratiekosten

Het is verstandig om met uw financieel adviseur te praten over de optie van rentemiddeling. Het leidt namelijk niet altijd tot lagere lasten. Verder biedt niet elke bank de optie op rentemiddeling aan.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?

  • ING
  • Obvion
  • SNS Bank
  • Regio Bank
  • Woonfonds
  • Centraal Beheer

Uw financieel adviseur kan voor u een berekening maken om te bekijken of rentemiddeling in uw situatie voordelig uitpakt, of dat u toch beter kunt overstappen naar een andere aanbieder. Wie wil er nu niet profiteren van de lange rente waardoor u per maand lagere maandlasten heeft?

Maak nu een afspraak en laat ons berekenen wat voor u voordeliger is.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Theo Peppink

Theo Peppink

06-24593870

U kunt bij mij terecht voor advies over echtscheiding, (zakelijk) pensioen en vermogensopbouw, hypotheken, fiscale zaken, geldzaken, en voor financiële planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.