Schade door huisdieren – is dat verzekerd?

Huisdieren geven miljoenen huishoudens in Nederland veel plezier en gezelschap. Ze maken echt onderdeel uit van uw leven en zijn een volwaardig lid van uw gezin. Maar hoe zit het als uw kat de kerstboom omgooit, of uw hond opspringt tegen uw bezoek dat hierdoor gewond raakt? Is deze schade verzekerd?

laatst bijgewerkt: 15 december 2022

Schade door huisdieren aan uw eigen spullen

Een inboedelverzekering dekt de schade die uw huisdier aan uw eigen spullen veroorzaakt over het algemeen niet. Het is daarom verstandig in uw polisvoorwaarden na te kijken of dit onder de dekking valt. Verzekeraars redeneren dat een huisdier altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt, daarom komen deze voor uw eigen rekening.

Schade veroorzaakt door uw huisdier aan andermans spullen

Maar hoe zit het met schade die wordt veroorzaakt door uw huisdier aan andermans spullen, of zelfs aan een ander persoon? Helaas komt het nog wel eens voor dat een hond achter een fietser aangaat, of een voetganger te enthousiast begroet en omgooit. Bent u dan aansprakelijk? En is dit dan ook verzekerd?

Laten we voorop stellen dat u zich heel schuldig kunt voelen als uw huisdier schade aanricht bij een ander. Er is echter een verschil tussen u schuldig voelen en aansprakelijk zijn voor de schade die is veroorzaakt.

In principe bent u volgens de wet als eigenaar van een dier aansprakelijk voor de schade die uw huisdier veroorzaakt. Dit heet een risicoaansprakelijkheid. Echter is de wet niet zwart wit. Er zitten altijd haken en ogen aan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eigen schuld aan de kant van de persoon die schade heeft geleden. Als dat zo is, hoeft u minder schade te vergoeden. Of er kan sprake zijn van noodweer of overmacht (als het huisdier zichzelf verdedigde), waardoor u niet aansprakelijk bent voor de schade die een derde oploopt.

De aansprakelijkheid voor schade aan derden kunt u verzekeren via een aansprakelijkheidsverzekering.  De aansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering in Nederland,  maar het is wel aan te raden om deze af te sluiten. Zeker wanneer u kinderen of een huisdier heeft. Zelfs de liefste huisdieren (en kinderen)  hebben nou eenmaal een eigen wil en doen dingen waar u geen controle over heeft.

Lancyr aansprakelijkheidsverzekering: Bereken vrijblijvend uw premie

Al klant bij Lancyr? Neem dan contact op met uw adviseur om deze verzekering bij te sluiten in uw A t/m Z Pakket voor extra premie korting!

Wat kan een aansprakelijkheidsverzekering voor u betekenen?

De aansprakelijkheid kan een moeilijke discussie worden waar u niet op zit te wachten. In geval van persoonlijk letsel en ongevallen is de politie er vaak ook bij betrokken. Een aansprakelijkheidsverzekering helpt u bij dit soort discussies. Het zijn vooral letselschades die tot hoge kosten en lastige discussies leiden.

Uw verzekeraar vergoedt, bij dekking en aansprakelijkheid aan uw kant, de schade die is geleden aan derden.

Wat als uw huisdier is beschadigd?

Huisdieren worden in de wet gelijkgesteld met een ‘zaak’. Dit houdt in dat zij voor de wet dezelfde status hebben als een bank of een eettafel. Vandaar de titel van deze alinea.

Het kan gebeuren dat uw huisdier door het toedoen van een ander gewond raakt of in het ergste geval komt te overlijden. In dit soort gevallen kunt u de persoon die de schade heeft toegebracht aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen (de rekening van de dierenarts of kosten die te maken hebben met het overlijden van uw huisdier). Iemand aansprakelijk stellen kunt u het beste schriftelijk doen. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u de schade daar melden. Zij nemen dan de discussie wie schuld heeft van u over.

Wat u wel in gedachten moet houden, is dat een schadevergoeding nooit in verhouding zal staan met het emotionele aspect van de schade aan uw huisdier. Een schadevergoeding zal ook altijd plaatsvinden op basis van de dagwaarde van uw huisdier, hoe belachelijk dat gevoelsmatig ook klinkt. De reden hiervoor is al hierboven al genoemd. Namelijk dat volgens de wet uw huisdier gelijk wordt gesteld met een zaak. Voor een ouder of zwakker huisdier ontvangt u minder vergoeding. Dat geldt ook voor een ‘vuilnisbak’ ten opzichte van een rashond of –kat.

Hoe zit het met schade tijdens de opvang van uw huisdier?

Als u gebruik maakt van een uitlaatservice voor uw hond, dan blijft u als bezitter van uw hond nog steeds risico-aansprakelijk voor eventuele schade die hij of zij veroorzaakt aan een derden. Ook als u op vakantie bent en uw huisdier verblijft in een dierenpension of bij familie of vrienden.

Verzekeringstips voor bezitters van huisdieren:

  1. Controleer of uw inboedelverzekering schade door uw huisdier aan uw eigen spullen vergoed.
  2. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af om u te beschermen tegen financiële tegenslagen doordat uw huisdier schade veroorzaakt bij een ander.
  3. Sluit een rechtsbijstandverzekering af die u kan helpen als u iemand anders aansprakelijk wilt stellen voor schade die u(w huisdier) lijdt door een derde.

Wist u dat u met een A t/m Z pakket tot 15% korting kan krijgen?

Uw Lancyr aansprakelijkheidsverzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket. Wilt u ook andere verzekeringen voordelig afsluiten? Selecteer deze verzekeringen, vergelijk het beste aanbod en voeg deze toe aan uw A t/m Z Verzekeringspakket. In dit pakket selecteert u per verzekering de beste verzekeraar voor uw situatie. U profiteert ook van aantrekkelijke kortingen op uw verzekeringspremies. Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe hoger de korting. Deze korting loopt op tot maar liefst 15%. Lees meer over alle voordelen van het A t/m Z Verzekeringspakket.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Leen Roos

Leen Roos

070 390 7235

U kunt bij mij terecht voor risicobeheer en advies over uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.