Minder opbouw oudedagsreserve

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de geplande pensioenaanscherpingen vanaf 2015. Dat heeft gevolgen voor de opbouw van de oudedagsreserve in de inkomstenbelasting. Als ondernemer kunt u dan in de onderneming minder reserveren voor uw oude dag.

Oudedagsreserve

Voldoet u aan het urencriterium en heeft u aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan mag u een deel van uw winst toevoegen aan de oudedagsreserve. Over dat deel betaalt u dan nog geen inkomstenbelasting. Dit jaar bedraagt de toevoeging 10,9% van de winst die u behaalt in 2014, met een maximum van € 9.542.

De oudedagsreserve zorgt voor uitstel van belastingheffing, maar niet voor afstel. Op enig moment, vaak is dat als u stopt met de onderneming, zult u moeten afrekenen. Of met de opgebouwde reserve een lijfrente (=pensioen) aankopen bij een verzekeraar. Dan hoeft u niet in een keer belastingheffing te betalen, maar betaalt u over de uitgekeerde lijfrente. Toevoegen is meestal alleen aantrekkelijk als u nu in de hoogste belastingschijf zit.

Overigens mag de oudedagsreserve in principe niet meer bedragen dan het ondernemingsvermogen. Bedraagt het ondernemingsvermogen aan het eind van het kalenderjaar minder dan de oudedagsreserve bij het begin van het kalenderjaar, dan kunt u in dat jaar dus niet toevoegen.

Verdere verlaging

De verlaging van de opbouwpercentages zal verder worden doorgezet. Dat betekent dat u volgend jaar minder van de door u behaalde winst kunt toevoegen aan de oudedagsreserve. Het percentage gaat dan namelijk omlaag van 10,9% naar 9,8%. Ook het maximumbedrag dat u jaarlijks opzij mag zetten wordt verlaagd van € 9.542 (2014) naar € 8.640 (2015).

 

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Theo Peppink

Theo Peppink

06-24593870

U kunt bij mij terecht voor advies over echtscheiding, (zakelijk) pensioen en vermogensopbouw, hypotheken, fiscale zaken, geldzaken, en voor financiële planning.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.