Dekkingsrisico’s bij woningleegstand

U bent verhuisd, maar uw oude woning staat nog te koop. Laat het ons weten! Woningleegstand brengt namelijk dekkingsrisico’s met zich mee op onder andere de woonhuis-, inboedel, en aansprakelijkheidsverzekering. Ook als u tijdelijk verhuurt heeft dit gevolgen. Wij zetten de aandachtspunten voor u op een rij:

Woonhuis- of opstalverzekering

Bij een leegstaande woning zijn belangrijke risico’s zoals lekkage, vernieling en inbraak vaak niet gedekt. Ook een aparte glasdekking is niet meer geldig. Afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij vermindert de dekking direct of enkele maanden nadat uw huis leeg komt te staan. Raadpleeg uw voorwaarden (of uw adviseur) zodat u weet waar u aan toe bent. U kunt nog wel elke schade melden, maar de maatschappij bekijkt per geval of ze zullen uitkeren.

Als u grote schade lijdt terwijl uw huis in de verkoop staat, rekent de verzekeringsmaatschappij dit af op de verkoopwaarde van het huis. Dat betekent dat men een berekening maakt van de kosten op basis vanherbouwwaarde maar ook een berekening van de derving op deverkoopwaarde. Vervolgens krijgt u alleen het laagste bedrag uitgekeerd. Dat kan financieel zeer nadelig uitpakken!

Het enige dat u hiertegen kunt doen, is preventiemaatregelen nemen. Voorkom winterschade en geef uw woning een bewoonde indruk. Bijvoorbeeld met planten, gordijnen en lampen op tijdschakelaars.

Inboedelverzekering

Uw inboedelverzekering verhuist met u mee naar de nieuwe woning. Meubels en spullen die u achterlaat, blijven slechts voor een beperkte periode meeverzekerd. Laat het ons weten als u voor langere tijd inboedel achterlaat, dan zoeken we samen een oplossing.

Aansprakelijkheidsverzekering

Over deze verzekering hoeft u zich het minst zorgen te maken. Meestal blijft uw dekking geldig, ook voor de leegstaande woning. In ieder geval de eerste twee jaar. Wilt u dit zeker weten, neem dan even contact op. Uw aansprakelijkheidsverzekering treedt in werking bijvoorbeeld wanneer tijdens een storm een boom uit uw tuin op de auto van de buren valt.

Verhuurt u de leegstaande woning?

Meld ook dit altijd bij ons! Dit heeft een geheel ander effect op uw hypotheek, inboedel- en aansprakelijkheidsdekkingen. Het is ook goed mogelijk dat uw hypotheekverstrekker verhuur niet toestaat. En denk bijvoorbeeld aan de meubilering, die dan niet meer onder uw inboedel zal vallen. Hiervoor moet u een aparte verzekering afsluiten. Schade aangericht door uw huurder wordt ook meestal niet gedekt door uw aansprakelijkheid.

Meer informatie over het verhuren vindt u op de site van de Rijksoverheid. Onder andere over nieuwe wetgeving die verhuren bij leegstand makkelijker maakt. U bent natuurlijk ook welkom om bij ons advies in te winnen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Leen Roos

Leen Roos

070 390 7235

U kunt bij mij terecht voor risicobeheer en advies over uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 070 - 390 72 35.